top of page
  • Obrázek autoraHana Adamíková

Jak jsem se naučila milovat Zem

Aktualizováno: 20. 7. 2020


Dnes ve 22:02 vstoupí Slunce do znamení Vah a nastane astronomický podzim. Pomyslné žezlo převezme od Bohyně Živy krásná a moudrá Mokoš. Je to bohyně Matka, která představuje plodivou sílu země. Je úzce spjata s půdou a výživou. A také elementem Země jako takovým (pokud by vás zajímalo o bohyních víc, vřele doporučuji knihu Novodobé ženské rituály). Právě živel Země byl mně, vzdušné Vodnářce s Lunou ve Střelci a Ascendentem v Raku, na míle vzdálený. Letos se ale děje něco, co mě samotnou překvapuje. Začínám milovat (v hlubokém významu tohoto slova) Zem. Nejen půdu, ale tento živel obecně. Jak se to stalo? O tom dnes.


Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře


Možná je to příliš silné a smělé přirovnání, ale lepší mě nenapadlo. Něco nahoře asi chce, abych se naučila uzemnit. Jinak si nedovedu vysvětlit následující: dvě mé velmi blízké kamarádky jsou narozeny 2.5. (tedy ve znamení Býka), další dvě 19.5 (opět Býk), Kozorožek mám ve svém blízkém okolí 5 (z toho dvě jsou narozeny 7.1.) a můj milý je sice Beran, ale napočítali jsme asi 4 planety v Kozorohu, včetně Ascendentu. Můj vztah k Zemi a zemskosti? Nuda… Jednoduše je to nuda, přízemní, hnědé a bez nápadu. Ano, takto nepokorně jsem se vyjadřovala. Vždycky když jsem měla dělat uzemňovací cvičení (někdy i na rozkaz Kateřiny), tak jsem prskala, protáčela oči a tiše trpěla. Chtěla jsem si lítat ve svých výšinách, nebo běžet k cíli. Hlavně, že se něco děje a hlavně, když nemusím nikde zakořeňovat. Ani v myšlenkách.


Strach z přízemnosti


Ano, příliš mnoho zemského elementu může být na konci dne přízemní. A možná proto ta má vnitřní rezistence. Dodnes si pamatuji moment, kdy jsme si na kurzu Asociace vizážistů a stylistů vysvětlovali význam barvu po barvě. Když jsme probírali pestré barvy, byla jsem v sedmém nebi. Ve chvíli, kdy přišla řada na hnědou, tak jsem se vnitřně oklepala. A pak přišel výklad: „Jak nejlépe vysvětlit význam hnědé barvy? Představte si, jak ze zaoceánské lodi vychází naparáděný Lord, který má krásné oblečení a hraje všemi barvami. Je tak krásný, že na něm můžete oči nechat. A za ním se krčí věrný sluha, který nese jeho kufry a je oblečen celý do hnědé. Tak asi tak by se dal popsat význam hnědé barvy.“ Mohu Vám říct, že když jsem tento příměr slyšela, řekla jsem si, že udělám všechno pro to, abych nebyla neprůbojný upozaděný přízemní sluha. Je pravda, že dodnes mám hrůzu z průměrnosti, avšak i v tomto ohledu jsem udělala velký pokrok. Uvědomila jsem si, že ne každý musí chtít vystupovat z řady. Možná si pamatujete, jak jsem vám minule psala o tom, že jsem introvert. Dlouhou dobu pro mě byla docela výzva přestat na sebe strhávat pozornost, jít do jemnosti a netlačit (na sebe i na okolí).


Zemskost znamená stabilita


To jsem pochopila ve chvíli, kdy mě má drahá přítelkyně Kateřina učila pracovat s kalkulačkou. Ano, mám sice obchodní vzdělání, ale finance mě nikdy nebavily. Přišlo mi to nudné a nezábavné. Zato budování značky a marketingové nápady v podobě promoplánů, to mi šlo vždycky. Vize jsou sice fajn, ale když vám nesedí čísla, tak jsou v podstatě k ničemu. A právě v jedné takové chvíli přišla Kateřina s růžovou kalkulačkou a začala počítat. V osobních financích mi srovnala položky PŘÍJMY a NÁKLADY. Jak to celé dopadlo vám asi nemusím říkat. Tehdy se na mě Kač podívala a řekla: „Tak má drahá, je čas přestat lítat a začít se uzemňovat. Ty se divíš, že Ti nesedí peníze? Bodejť by Ti seděly, když jsi hlavou někde v oblacích. Peníze jsou zemské, takže se koukej začít uzemňovat a postav se nohama na zem.“ A tak jsem se začala cíleně jak duchovně, tak v praktickém životě zakořeňovat. Uvědomila jsem si, že když půjdu pořád dopředu a nebudu se vyživovat, dříve či později shořím jako papír. Také mi došlo, že není na škodu si vytvořit jednoduchou nákladovou tabulku (obzvlášť v posledních měsících se to dost hodí). Když jsme na Kněžkách probíraly bohyni Mokoš, byla jsem jí naprosto fascinovaná. Najednou jsem začala cítit Zemi, vnímat její plodivou sílu a hlavně jsem konečně procítila větu, kterou jsem sice tolikrát slyšela, ale až doteď ji necítila: „Země jediná skutečná jistota, o kterou se můžeme opřít. Je tu vždy, když potřebujeme a je tu pro nás. Země se neptá, Země tu je.“


V poslední době mi dochází hloubka této myšlenky. Země tu je, pro každého z nás. Mnoho z nás ji bere jako samozřejmost. Mnoho lidí si neuvědomuje její sílu a hloubku. Tento zážitek (uvědomění) pro mě byl velmi silný a je slovy nepřenesitelný. Nicméně díky tomuto prožitku se ve mně otevřela velká láska, úcta a vděčnost k Matce Zemi. Také jsem naplno procítila, co je to ženský princip. Země totiž symbolizuje stabilitu, pasivitu a velkou sílu. Je vždy tady a přijímá. Po tomto prožitku jsem se ukotvila nejen sama v sobě, ale také v životě.


Nejsem tak rychlá a tak výkonná, jako kdysi a ani být nechci. Je mi lehčeji a radostněji. Cítím se vyživená a v daleko větší úctě, pokoře a důvěře. A světe div s, příležitosti přicházejí samy od sebe, aniž bych musela tlačit. Takže ať žije rovnodennost, Matka Zem a sláva Mokošo!


Krásný podzim,


Hanka

Hana Adamíková, MBA

Koučka, lektorka a životní průvodkyně


Dlouhodobě se věnuje práci se ženami a jejich příběhy. Pět let studovala a pracovala v zahraničí, věnovala se práci s dětmi a dospívajícími. Má za sebou kariéru v médiích a marketingu u mezinárodních firem. Od roku 2012 se plně věnuje koučinku a osobnímu rozvoji. K jejím ústředním tématům patří návrat k ženskosti a ženskému principu, zdravá sebedůvěra, vytváření harmonických vztahů a práce s emocemi v náročných životních situacích. V současné době se věnuje převážně rodině a psaní. Je autorkou knihy "Staňte se magnetem na skutečné muže." Ve zbylém čase pořádá semináře, vytváří online programy, přednáší na konferencích a vede Poradnu Hany Adamíkové. Ráda vaří, zpívá, tančí a peče. Miluje ženské kruhy, rituály a vůni vykuřovadla Palo Santo. Její životní láska je manžel Pavel a jejich rodina.

121 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page