top of page
  • Obrázek autoraHana Adamíková

Jak na (nejen) novoroční rituál

Aktualizováno: 18. 6. 2020


Rituály vnímám jako nedílnou a důležitou součást života. Pomáhají ukotvit se v nových životních fázích, rozloučit se se starým, očistit se od bolestivého či nefunkčního a otevřít se novému. Na konci roku nastává magický čas, kdy se můžeme namísto bouřlivých veselic ztišit a ponořit se do novoročního rituálu. Pokud byste si ráda rituál udělala, ale nevíte jak, dnes vás inspiruji. Dozvíte se, jak dělám rituál já. Nejkrásnější je, že můžete pustit uzdu své fantazii a udělat si rituál po svém.


Nejprve očistím prostor


Je velmi důležité očistit místo v němž se rituál koná. Jedná-li se o zásadní rituál (a to ten novoroční bezpochyby je), uklidím celý byt. Úklid je sám o sobě očistný a pomáhá rovněž k úklidu v hlavě. Poté očišťuji prostor vykuřovadly (skvělá vykuřovadla nabízí pan Rymer). Nejraději používám dřívko Palo Santo nebo bílou šalvěj. Dokud jsem neměla miminko, pročistila jsem celý náš domov. Teď vykuřuji jen místnost, v níž provádím rituál. Jestliže nemáte úplně malinké děti, očistěte každou místnost vašeho obydlí. Já začínám vždy od dveří každé místnosti, pokračuji ve směru hodinových ručiček a rukou s vykuřovadlem točím do spirály směrem zdola nahoru. Nebojte není to nic složitého. Chce to jen trochu cviku. Důležité je, abyste měla na paměti, že potřebujete rozvířit energii. Hlavně v rozích a místnostech, kam běžně nechodíte (např. komora). Nezapomeňte na toaletu a koupelnu. Poté prostor očišťuji zvukem. Používám tibetskou mísu, případně zvonky, nebo šamanský buben. Opět chodím po místnosti ve směru hodinových ručiček a místnost prozváním či probubnovávám. Pokud můžete, projděte celý váš domov. Jestliže nemáte žádný hudební nástroj, použijte ruce. Úplně bohatě vám poslouží tleskání. Pak celý prostor provoním vonnou esencí. Volím intuitivně. Vždy používám spreje, aby se energie usadila. Buď vlastní výroby (do rozprašovače napustím vlažnou vodu s pár kapkami vonných olejů), nebo použiji jednu z živlových sprejů Hanna Maria. Pak otevřu ve všech místnostech okna, aby mohly odejít energetické chuchvalce a nečistoty. V tuto chvíli je prostor připraven pro rituál.


Příprava těla


Aby měl rituál větší sílu, je důležité připravit i tělo. Toto je velmi příjemná část přípravy. Ráda si dávám očistnou koupel, do níž nasypu poměrně velké množství soli. Volím buď klasickou hrubozrnnou mořskou, nebo voňavou (nejraději mám růžovou). Poté si alespoň na 10 minut dopřeji léčivou koupel, při níž si vizualizuji, že se rozpouští stagnující energie ve mně. Pochopitelně nemůže chybět hudba. Nejraději mám zpěvačky Snatam Kaur a Devu Premal. Pokud se mi do koupele nechce, dám si očistnou sprchu. Předem si připravím pastu z medu, mléka, jemné soli a olivového oleje. Ve sprše navlhčím tělo a pak krouživými pohyby nanesu pastu. Pokud by byla příliš hustá, zřeďte vodou. Aplikujte na celé tělo včetně obličeje a plosek nohou (pozor ať neuklouznete!!!). Nechte chvilku působit a poté omyjte teplou vodou. Když se rozhodnu dát si vanu, tak pak tělo ještě namasíruji vonným olejem. U sprchy to není nutné. Když je tělo takto připraveno, obléknu si šaty, ve kterých budu rituál provádět a učešu si vlasy do požadované podoby. Nemusíte vymýšlet žádný speciální účes. Důležité je, že si věnujete pozornost. Pak vejdu do místnosti, v níž chci rituál vykonat a zapálím bílé čajové svíčky. Mám raději lichá čísla. Nevím proč, ale takto to cítím. Finální počet je zcela na vás. Nyní je vše připraveno k samotnému rituálu.


13 tajemství ženy bohyně. ZDARMA ke stažení zde.


Rituál


Jako první část je tvorba oltáře. Vezměte šátek, pashminu, nebo kus látky a vytvořte kruh. Doprostřed můžete dát buď svíčku (miluji archandělské a obřadní svíce Pramen světla), květiny (nejraději mám růže), nebo sošku bohyňky. Nebojte se být kreativní. Do středu patří ta nejdůležitější část, a proto si zaslouží zvýšenou pozornost. Obvod kruhu je zasvěcen živlům. Na severní straně je to vzduch, na východě oheň, na jihu voda a na západě země. Nemusíte nutně používat kompas, nicméně do čtyřech pomyslných částí váš kruh skutečně rozdělte. Pak ke každé světové straně umístím symboly. Symboly vzduchu mohou být kadidelnice s hořící vykuřovací směsí, nebo pírko, popřípadě nějaký hudební nástroj symbolizující zvuk nesoucí se vzduchem. Pak se přeneste k živlu ohně, kam patří jednoznačně svíčka. Živlu vody bude slušet například pohár vína nebo čisté vody. V živlu země používám buď misku s ovocem, čokoládou, nebo hlínou z nějakého krásného místa. Patří sem však také kameny a drahokamy. Fantazii se skutečně meze nekladou, záleží jen na vás. Na oltář si také můžete dát fotky vašich blízkých, popřípadě si vytáhnout nějakou kartu (krásné jsou například karty Poselství bohyní od Doreen Virtue).


Nyní usedněte před oltář a začněte zhluboka dýchat. Uzemněte se tím, že si budete představovat, že s každým výdechem zapouštíte přes kostrč kořeny (vaše kostrč se stane pomyslným kořínkem, který vrůstá hlouběji a hlouběji). Postupně pak začněte nadechovat mohutnou a mocnou zemskou energii. Budete cítit, že je vám teplo a váš pocit v těle se změní. Zemskou energii nadechujte přes nohy, pánev, trup, až doputuje do vašeho hrudníku. Zde ji zastavte. Pak si představte, že vám z hlavy vychází anténka, která se natahuje až do vesmíru. Touto anténkou pak pomalu nadechujte klidnou tichou energii vesmíru. Zaplňte jí hlavu, krk, paže a ruce. Pak ji nechte v hrudníku se setkat s hutnou energií země. Nyní proveďte pár nádechů, kdy si představíte, že nadechujete LÁSKU a vydechujete VDĚČNOST. Nadechujete LÁSKU, vydechujete VDĚČNOST.


Až ucítíte, že můžete pokračovat dál, přejděte k hlavnímu bodu vašeho rituálu. Tím je vyslovení modlitby s vaším přáním, či záměrem. Nechte slova volně plynout, popřípadě přečtěte nahlas předem připravený dopis. Můžete jej adresovat například osobě, od které se potřebujete odpoutat, nebo již zemřelému člověku, kterému jste nestačili říct, co máte na srdci. Pokud se chcete otevřít něčemu novému, vyslovte nahlas přání, prosbu, či modlitbu. Opět je zcela na vás, jakou formu zvolíte. Buďte však pokorná a vděčná za minulé zkušenosti a poděkujte za nové příležitosti. Na pomoc si můžete zavolat anděly, vaše duchovní průvodce, bohyně, vaše předky, i samotné Universum (či Boha). Je také možné spálit své strachy, obavy, nebo bolestné zkušenosti. Můžete si předem připravit na papír seznam vašich strachů a pak ho pomocí oltářní svíce spálit. Je zcela na vás, jakou formu si vyberete. Důležitý je záměr a čas, který rituálu věnujete. Uvidíte, že vás cosi uvnitř povede a budete přesně vědět, co máte dělat.


Pak rituál ukončete poděkováním a slovy: „A tak se staň.“ Můžete se pak napít z poháru, který jste umístila na oltář, případně sníst připravené ovoce či čokoládu z oltáře. Já ještě pro ukotvení záměru a znásobení síly přání hraji na tibetskou mísu.


Ať se vám rituál podaří a přinese vám to, co si přejete. Tento druh rituálu můžete praktikovat kdykoli potřebujete. Vůbec nejlepší je, když se vás sejde víc. Síla se pak násobí. Kolik je osob v kruhu, tolikrát je rituál mocnější. Můžete tak uspořádat rituál s kamarádkami. Pokud k sobě nikoho nenajdete, přijďte na jakýkoli můj workshop. Vždy se na něm rituál koná.


Přeji vám krásný vstup do nového roku. Ať se splní vaše přání a ať jsou vaše duše naplněné a radostné.


S láskou,


Vaše Hanka

Hana Adamíková, MBA

Koučka, lektorka a životní průvodkyně


Dlouhodobě se věnuje práci se ženami a jejich příběhy. Pět let studovala a pracovala v zahraničí, věnovala se práci s dětmi a dospívajícími. Má za sebou kariéru v médiích a marketingu u mezinárodních firem. Od roku 2012 se plně věnuje koučinku a osobnímu rozvoji. K jejím ústředním tématům patří návrat k ženskosti a ženskému principu, zdravá sebedůvěra, vytváření harmonických vztahů a práce s emocemi v náročných životních situacích. V současné době se věnuje převážně rodině a psaní. Je autorkou knihy "Staňte se magnetem na skutečné muže." Ve zbylém čase pořádá semináře, vytváří online programy, přednáší na konferencích a vede Poradnu Hany Adamíkové. Ráda vaří, zpívá, tančí a peče. Miluje ženské kruhy, rituály a vůni vykuřovadla Palo Santo. Její životní láska je manžel Pavel a jejich rodina.


687 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page