top of page
  • Obrázek autoraHana Adamíková

Ženská co???? Cykličnost???

Aktualizováno: 20. 7. 2020


Tak asi tohle jsem si myslela, když jsem poprvé uslyšela slovní spojení ženská cykličnost. A pravděpodobně v mé hlavě následovala slova: „To je zase co za blbost?“ Přesně taková byla má reakce někdy v roce 2013, kdy jsem se o ženské cykličnosti dozvěděla. Vůbec jsem si nedovedla představit, že něco takového existuje, co to vlastně ta cykličnost je a už vůbec mi nepřipadalo, že je to něco důležitého. Jediné, co jsem ohledně cykličnosti vnímala, byla má velmi bolestivá menstruace. Naštěstí pravidelná. Co to tedy ženská cykličnost je, k čemu je dobrá a jak mně osobně změnila pohled na ženství a ženskost? O tom dnes.


Příběh mého ženství


První menstruaci jsem zažila ve 12 letech. Přišla sice nečekaně, ale byla jsem náležitě pyšná, že už jsem ve světě žen a velkých holek. Prvotní nadšení a radost z dosažení ženství se však poměrně rychle rozplynul. Silná a bolestivá menstruace se stala utrpením. Navíc jsem se styděla vyměňovat si vložky a bála jsem se, že někde proteču. Tehdy ještě nebyly běžné odpadkové koše na každé toaletě. Skutečně jsem první dny vnímala jako utrpení a neskutečně se styděla. Měla jsem velké přání. Když jsem se dozvěděla, k čemu jsou tampony, bylo mým snem je také smět používat. Byly tak nenápadné a diskrétní a také bych je nemusela nikde veřejně vyhazovat. Jenže to bolelo, a tak jsem si myslela, že nejsou pro mě. Jednou (bylo mi asi 14 let) se mi podařilo tampon bezbolestně zavést. Skákala jsem pomalu tři metry do stropu radostí. Jedna velká noční můra byla pryč. Tím pro mě téma menstruace na dlouhé roky vyšumělo. Nepřipadalo mi nijak zajímavé a důležité. Až jednou…


Ženská cykličnost není jen menstruace


Psal se již zmíněný rok 2013. Má nadšená kolegyně Kateřina tehdy přinesla do Školy pro Ženy knihu. Napsala ji Mirada Gray a jmenovala se Cyklická žena. Kateřina tehdy začala nadšeně mluvit o tom, co co cykličnost vlastně je. Podle jejích slov se nejednalo jen o menstruaci jako takovou, ale o rozdělení měsíční fáze ženy do jednotlivých etap.To je zase blábol,“ myslela jsem si skrytě (Kačenko promiň). Prý je ženský cyklus rozdělen do čtyř fází a menstruace je jen jednou z nich. Přiznám se, že jsem nevěřila vůbec ničemu a celé mi to přišlo přitažené za vlasy. Přesně ten měsíc se opět stalo něco, co se opakovalo přibližně každého půl roku. Dostala jsem menstruaci. Ale ne ledajakou. Měla jsem dva dny takové křeče, že jsem ani nemohla chodit. Jen jsem ležela a každý nutný krok mě bolel. Silné bolesti byly provázeny i zvracením a chvílemi mi bylo na omdlení. Jako každé pondělí jsme měly s kolegyněmi meeting, ze kterého jsem se musela omluvit. Přiznám se, že tento fakt jsem nesla velmi těžce. To přece nejde, něco jen tak zrušit. Navíc jenom kvůli nějaké menstruaci.


13 tajemství ženy bohyně. Ke stažení zde.

Jak to tedy je?


Když to nejhorší polevilo, sešly jsme se s Katkou. Po tomto zážitku už jsem byla připravená a hlavně ochotná naslouchat. Chtěla jsem vědět, čím by mohly být tyto dokola se opakující obtíže, které mě dokázaly spolehlivě na pár dní vyřadit. Katka si tehdy sedla, podívala se na mě svým pověstným pohledem a zeptala se mě: „Haničko, jaký jsi měla týden před menstruací?“ Začala jsem jí vyprávět, jaký jsem měla týden plný klientů, kolik jsem napsala článků do práce a do školy (tehdy jsem ještě studovala MBA). Také jsem potřebovala na otočku odjet domů. Ještě přijela i kamarádka, se kterou jsem se roky neviděla, a bylo potřeba se jí věnovat… Po tomto týdnu jsem byla úplně vyčerpaná. Kateřina klidně seděla a řekla: „Týden před menstruací, kdy tvé tělo potřebuje výživu a klid, ses málem uštvala. Proto přišla tak náročná menstruace. Musíš zvolnit, jinak se ti tyto stavy budou vracet.Normálně bych nad jejími slovy mávla rukou, ale po čerstvém zotavení se z velké bolesti, jsem byla přístupná jinému pohledu na věc. Někdy jsem sveřepá a svéhlavá. Asi to bude mými slovenskými kořeny.


Čtyři ženy v každé z nás


Po této bolestivé zkušenosti jsem si řekla, že něčím podobným už nechci procházet. Věděla jsem, že mám tendenci se přepínat a přehlcovat. Také mi došlo, že pokud nechci zažívat taková utrpení, měla bych se sebou skutečně začít něco dělat. Začala jsem se tedy sama zajímat a aktivně aplikovat principy ženské cykličnosti. Měsíční cyklus je rozdělen do čtyř fází. Těmi jsou fáze Panny, fáze Matky, fáze Čarodějky a Stařeny. Pojďme se na jednotlivé fáze blíže podívat:


Fáze Panny

Je to období těsně po menstruaci. Dalo by se přirovnat k ročnímu období jara. Tedy i váš organismus se probouzí, jste plná života a hýříte akční energií. Je to fantastická doba, kdy se můžete vrhnout do nových projektů, práce vám půjde od ruky a vy budete výkonná a efektivní.


Fáze Matky

Jste velmi přitažlivá, máte ráda společnost a doma se vám nechce být. Přijde vám škoda zahrabat se někde sama, když můžete objevovat krásy vnějšího světa. Víte, čím to je? Jste totiž v ovulaci. Vaše tělo je plné hormonů, které ukazují vaši plodivou sílu, i když děti zrovna neplánujete. Ženám se v tomto období rovněž zlepší pleť a celkově rozkvetou.


Fáze Čarodějky

U mě by se toto podzimní období dalo přirovnat spíš k běsnící sani. Tedy ne vždy, ale často tomu tak bylo. Asi už tušíte, že je řeč o premenstruačním období. Cítila jsem kritičnost k sobě i druhým, neměla jsem náladu na lidi a byla jsem opravdu hodně podrážděná. Namísto toho jsem se nutila do výkonů jako obvykle a špatnou náladu jsem brala jako profesní selhání. Tak jsem všechno dusila v sobě a divila se, když přišla bolestivá menstruace.


Fáze Stařeny

K této fázi se přirovnává období zimy. Jde tedy o fázi menstruační. Je to doba, kdy jsme unavené, vyčerpané. Měly bychom odpočívat a vyživovat se. Co však mnoho žen dělá (a já jsem to dlouho dělala také) je to, že svou menstruaci ignorují. Únava se zalije kávou, bolest v podbřišku se zají růžovými tabletami. Důležitý je výkon. Není přípustné polevit. Právě nedostatek odpočinku v prvních dnes menstruace však vede těžkému prožívání období před menstruací a bolestivé menstruaci.


Je to na každé z nás


Přiznám se, že jsem si ze začátku myslela, že ženská cykličnost je jedním z ezo-výmyslů. Nevěřila jsem, že by takový koncept mohl mít něco do sebe. Takový tvrdý skeptik a pochybovač byl uvnitř mě. Jenže jsem došla do stavu, že mi opravdu nebylo dobře. Navíc jsem si vzpomněla, že moje babička trpěla bolestmi při každé své periodě a má teta v necelých 50 letech podlehla rakovině děložního čípku. Zamýšlela jsem se tedy nad tím, jak ženy v našem rodě žily. A nic valného to nebylo. Byly to ženy nesmírně silné a statečné a vydržely toho opravdu mnoho. Jenže za jakou cenu. Já už jsem nechtěla pokračovat ve vší té bolesti jako ony. Ano, snesu a vydržím toho sice hodně, ale co z toho. Cítila jsem, jak se mé tělo zbytečně ničí a vyčerpává a rozhodla jsem se s tímto zažitým modelem něco dělat. První dva dny menstruace tedy odpočívám, jím zmrzlinu a moc toho neudělám. Vím totiž moc dobře, že výkonná fáze je až ve fázi Panny (tedy po menstruaci). Tento princip s velkým úspěchem učím i své klientky. Jejich muži mi vždycky vzkazují, že se jim s jejich ženami daleko lépe žije.


Aby také ne. Když žena dobře pozná samu sebe a začne respektovat svůj přirozený cyklus, žije se jí mnohem lépe. Není tak zahlcená vlastními emocemi a daleko lépe rozumí svému tělu i psychice. Výsledkem je to, že se i daleko lépe žije s ní i jejímu muži.


Nemějte strach muže do tématu ženské cykličnosti zapojit. Sama bych nevěřila tomu, jak dobře a vážně tuto osvětu berou. O tom, jak vysvětli princip ženské cykličnosti, však ale někdy příště.


Přeji příjemný proces sebepoznání a těším se na vás příště,


Vaše Hanka


Hana Adamíková, MBA

Koučka, lektorka a životní průvodkyně


Dlouhodobě se věnuje práci se ženami a jejich příběhy. Pět let studovala a pracovala v zahraničí, věnovala se práci s dětmi a dospívajícími. Má za sebou kariéru v médiích a marketingu u mezinárodních firem. Od roku 2012 se plně věnuje koučinku a osobnímu rozvoji. K jejím ústředním tématům patří návrat k ženskosti a ženskému principu, zdravá sebedůvěra, vytváření harmonických vztahů a práce s emocemi v náročných životních situacích. V současné době se věnuje převážně rodině a psaní. Je autorkou knihy "Staňte se magnetem na skutečné muže." Ve zbylém čase pořádá semináře, vytváří online programy, přednáší na konferencích a vede Poradnu Hany Adamíkové. Ráda vaří, zpívá, tančí a peče. Miluje ženské kruhy, rituály a vůni vykuřovadla Palo Santo. Její životní láska je manžel Pavel a jejich rodina.

397 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page